Lopende Onderzoeksprojecten

HET EFFECT VAN OLFACTORISCHE VERRIJKING MET ESSENTIELE OLIEN OP DE EMOTIES VAN DIEREN

Verschillende studies hebben een verbetering van het welzijn van verschillende dieren zoals dieren in dierentuinen, honden, katten, paarden…, waargenomen door middel van reukverrijking met etherische oliën. Niettemin wijzen al deze studies op de drang om verder onderzoek uit te voeren om de diverse mogelijkheden van etherische oliën te vergroten. Een beter begrip kan het welzijn van dieren aanzienlijk verhogen en de relatie tussen dieren en mensen verbeteren. Dit is de reden waarom Vet Ethology, in samenwerking met andere universiteiten, onderzoek doet naar olfactorische verrijking met etherische oliën.

Ons onderzoek uitgevoerd in het dierenasiel Het Blauwe Kruis te Oostende (België) heeft aangetoond dat de verstuiving van een synergie van 9 anxiolytische essentiële oliën de hoge houding van honden over een periode van 8 weken vermindert, waardoor de honden meer ontspannen worden. Dit gebeurde zowel bij honden in de buurt van de verstuiver als bij honden op een grotere afstand van de verstuiver (max. 10 m). Meer onderzoek is nodig om een effect van afstand en concentratie op het welzijn van honden te onderzoeken. Dank aan onze collega’s en aan de Belgische pers voor hun steun!

Ons meest recente onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Pisa en Odisee University College, heeft positieve effecten aangetoond van olfactorische verrijking met etherische oliën op het welzijn van asielhonden.

Uccheddu S., Mariti C., Sannen A., Vervaecke H., Arnout H., Gutierrez Rufo J., Gazzano A., Haverbeke A., 2018. Behavioural and cortisol responses of shelter dogs to a cognitive bias test after olfactory enrichment with essential oils. Dog Behavior, 2, 1-14, doi 10.4454/db.v4i2.87

Olfactorische verrijking met lavendel olie helpt honden sneller te ontspannen.

Janssens S., 2018, bachelor thesis at Odisee University College. Supervisors: Dr. Adinda Sannen and Dr. Anouck Haverbeke. Article under review.

VERBETEREN "AKTIEVE" PAARDENSTALEN HET WELZIJN VAN PAARDEN?

Vet Ethology neemt deel aan een project dat momenteel wordt uitgevoerd in samenwerking met ENVA (Ecole Nationale Vétérinaire Alfort, Parijs), waar het welzijn van paarden die in aktieve stallen leven, wordt vergeleken vergeleken met andere huisvestingsstructuren (stallen, paddockparadijs …).

Titeux E., Haverbeke A., Lavillerie C., Gilbert C., 2018. New housing in horses : are “paddock paradise” and active stables really improving welfare? Proceedings of the 12th International Veterinary Behaviour Meeting Poster, Berlin, Germany.

Bij Vet Ethology starten we stap voor stap een life-time project waarbij we een kleine eco-duurzame paardenstructuur zullen uitwerken met de nadruk op het vergroten van de biodiversiteit en de verbetering van het welzijn van paarden. Hoewel sommige vooroordelen zeggen dat beide niet samen kunnen gaan, hebben sommige pilootstudies ons laten zien dat het wel kan. Bedankt aan de vzw Regionaal Landschap Dijleland om in ons project te geloven. Dank aan de studenten die ons zullen helpen om dit project te realiseren!

STUDIE OVER ROUW GEDRAG BIJ HONDEN

Samen met de Universiteit van Milaan, nemen we deel aan een onderzoek over het rouwgedrag van honden bij het verlies van een ander huisdier of mens.

We zijn u ontzettend dankbaar om ons een deel van uw tijd te geven en deze vragenlijst in te vullen.

Het zou 20 minuten moeten nemen om deze vragenlijst in te vullen:

Scroll naar boven